Att sälja bostad mitt i sommaren kan kännas som en olönsam affär, men faktum är att det är allra bäst tidpunkt för en bostadsförsäljning. Det låga utbudet på sommaren trissar nämligen upp priserna en hel del.

sälja-hus-mäklare

Den allra bästa tiden på året att sälja bostaden är mitt i sommaren, skriver Expressen. Mäklare tipsar om att man får maximalt med betalt om man säljer nu eftersom efterfrågan är stor men utbudet sjunker väldigt mycket till sommaren. Har man tur kan man få så mycket som 10 till 15 procent mer för sin lägenhet den här tiden på året. Visst faller även efterfrågan en del under sommaren men inte alls på samma sätt som utbudet. Det lilla utbudet driver alltså upp priserna markant.

Sämre att köpa på sommaren

Om man istället ska köpa lägenhet i juli eller augusti, kan detta alltså innebära att man får betala lite mer för lägenheten eftersom utbudet är lägre och priserna trissas upp. Självklart kan den som verkligen vill och behöver köpa en lägenhet på sommaren göra det. Men att vänta till hösten, då utbudet går upp mycket, är alltså att föredra för köparen. På hösten är det nämligen många som vill sälja efter sommarens skilsmässor och höstens studiestarter.

Amorteringskraven dämpar marknaden

Även om bostadsmarknaden tar lite semester varje sommar, har den förmodligen gjort så ännu mer i sommar. Detta beror på de amorteringskrav som man införde innan sommaren. Kraven pressar priserna och både efterfrågan, budgivning och prisutveckling har tappat fart. Dessutom har det enligt DN blivit längre försäljningstider eftersom köparna inte är lika sugna och snabba som innan amorteringskravet. På grund av allt detta väntas utbudet av både småhus och bostadsrätter att falla mer än vad det brukar göra.