13,4 miljoner. Så mycket kan man få betala för ett hus på 140 kvadratmeter. Om man inte bor i Hällefors, Älgarås eller Konga, vill säga. Där får man upp till 33 och ett halvt hus för samma summa.

När man jämför priserna på bostadshus (såna som kallas småhus i statistiken fast de kanske inte är små) brukar man utgå från den så kallade Sverigevillan.

Sverigevillan” är en slags genomsnittsvilla som Fastighetsbyrån värderar runt om i hela Sverige.

Huset som avses är byggt 1980, har fem rum och kök, är 140 kvadratmeter stort, har en tomt på 500 kvadrat och är belägen strax utanför stadskärnan.

Kedjehus från 80-taletSom alla vet varierar priserna på bostäder stort i landet. Men vill man veta exakt hur stor variationen är, då får man titta på jämförelserna av vad man får betala för en Sverigevilla på olika håll i landet.

Föga förvånande hamnar Stockholmsregionen i topp. Allra dyrast är Äppelviken i Bromma, där man får betala 13 400 000 kronor för en villa på 140 kvadrat. Utanför 08-området är Örgryte i Göteborg dyrast.

Var är villan billigast då? I topp, eller i botten om man så vill, hittar man Hällefors, som ligger norr om Karlskoga. Där kostar villan 400 000 kr. Flest billiga villor att välja på verkar man ha i Tingsryds och Töreboda kommuner.