Något som är väldigt viktigt för att må bra är att sova gott. Och för att sova gott gäller det att fixa ett sovrum som är svalt, mörkt, tyst och fritt från teknik och andra störningsmoment.

stökig säng

I sommar har vi verkligen fått känna på en enorm hetta och det har varit svårt att kunna svalka sig i värmen. Men att ha ett svalt hem är faktiskt viktigare för hälsan än vad många kanske tror. För hög värme under en längre period kan vara påfrestande på kroppen och en sval temperatur är nästan alltid att föredra. Ett rum i huset där det är extra viktigt att ha rätt temperatur är sovrummet. Forskning visar nämligen att ett svalt rum ger bättre sömn och sömnen är som många vet oerhört viktig för hur kroppen återhämtar sig och mår.

Sovrummet viktigt för sömnen

I Expressen kan man läsa att dålig sömn kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Och experter är inne på att en god natts sömn varje dag även minskar risken för andra sjukdomar. För att kunna sova gott på natten gäller det att man gör några små justeringar och anpassningar i sovrummet. För sovrummet har självklart stor inverkan på hur lätt man kan somna och hur djupt man sover när man väl har somnat. Exempelvis så är det nästan ett måste att ha hyfsat svalt i sovrummet, som nämnts innan. Men sedan kan det också vara bra att ha ljuddämpande textilier i sovrummet, om man vill undvika ljud i sovrummet och inte vill sova med öronproppar. Ytterligare något som man kan tänka på när man inreder sitt sovrum är att undvika att ställa in en massa tekniska prylar. De stressar nämligen upp ganska mycket i sovrummet, som ska vara en plats för vila och avslappning.