pexels-photo-136183-largeOavsett om du vill fixa till trädgården inför visning av huset, planera en personlig trädgård, vill odla eller förbereda trädgården inför vintern så finns det massor av saker man kan göra. Mycket kan man göra helt själv, men ibland kan det vara värt att ta lite hjälp. 

Det finns massor av olika anledningar till att fixa till trädgården, och det finns massor av olika sätt att göra det på. Beroende på ändamålet och vad man vill göra så finns det såklart olika saker att göra. Här följer lite tips och inspiration värt att ha i åtanke när det är dags att fixa till i trädgården.

Trädgård i nytt hem

Många flyttar till hus eller just för att längtan efter att ha en trädgård tar över. Precis så var det för småbarnsfamiljen Hellsten som bytte närmare avstånd och lägenhet mot längre till jobbet och ett hus med trädgård. De tyckte det var viktigt att barnen skulle växa upp i villa, och att det skulle finnas en trädgård för lek, bus och avkoppling. Men som småbarnsfamilj kan det vara svårt att få tid till att fixa till trädgården som man önskar, och det kan ofta vara mer arbete än man kan tro. Genom att anlita en trädgårdsarkitekt från njutatradgardsdesign.se får man till den där perfekta trädgården som man längtat efter med hjälp från proffs. En trädgårdsarkitekt vet exakt hur man ska placera om, eventuellt gräva om och bygga i en trädgård för att både växter och människor ska trivas bra.

Homestyling av trädgården

Inför en visning är det inte bara viktigt att hemmet ser snyggt ut, även trädgården. Man brukar vid försäljning av ett hus eller en villa säga att ett första intryck inte går att ändra, och därför är det viktigt att allt ser bra ut. En sopad entré till trädgården och hemmet, rabatter utan ogräs, borträfsade löv och en klippt gräsmatta kan leda långt på vägen, enligt homestylisten Sofie Börjesson. Vill man göra det där lilla extra kan man måla staket, tvätta utemöbler och plantera nya växter. Det kan vara smart att placera utemöbler på lite olika platser för att ge intrycket av att hela trädgården används, även fast det kanske inte är så. Det ger inspiration till den eventuellt nya ägaren.

Odlingar och vinterförberedelser1438282-laub-harken-leaves-rake-02

Även på hösten finns det mycket man kan odla och fixa i sin trädgård. Seija Taskanen berättar i ett inslag i Sveriges Radio att hon brukar odla julrosor, kastanjeträd, så fröer och även testa att plantera exotiska växter, trots att de inte sägs passa för klimatet. Det gäller att testa sig igenom sin trädgård, det är annars svårt att veta vart växter av olika slag trivs. Alla trädgårdar är olika. Ibland funkar det och ibland inte. Man kan täcka över sina växter och odlingar med odlingsduk och löv för att växter och sådda fröer ska klara sig under vintern. Det är även viktigt att inte vattna växter eller fröer när det börjar bli minusgrader ute, då får de sköta sig själv. Vatten gör att rötter fryser till is, vilket ofta resulterar i att växterna inte klarar sig över vintern.