stuga, markstenAtt lägga marksten i sin trädgård eller på uppfarten gör att det blir mer organiserat, ombonat och ger tomten en lyxig känsla. Idag finns det många typer utav sten som dessutom inte är så värst svåra att lägga. 

Att lägga marksten av något slag i sin trädgård är både en investering, funktionellt och en fröjd för ögat. Det går ganska lätt att lägga marksten själv, men det finns också vissa saker man bör veta för att resultatet ska bli långvarigt.

Lutningen är tricket

Det finns flera olika typer av marksten att välja bland, och ett alternativ är att välja natursten från flisbyab.se. Men hur ska man tänka när man lägger den på sin tomt eller uppfart? Byggahus.se skriver att de som ofta misslyckas med att lägga sin marksten gör det för att de lägger den med fel lutning. Det handlar inte om att lägga stenarna så rakt som möjligt, utan om att anpassa stenen efter markens lutning så att vattnet rinner av. Man bör ha rätt fall på ytan där stenen ska läggas och de som jobbar med stenläggning använder sig av vattenpass och laser som verktyg. Om det blir vatten kvar på och kring markstenarna så kan de flytta på sig eller i värsta fall spricka. En nackdel med lutning på marksten är dock att det blir väldigt halt under vintern om det blir is på stenarna, men då gäller det bara att sanda ordentligt och regelbundet.

Bygga med marksten

Man kan även bygga olika saker i sin trädgård med marksten. En stadig stomme till ett utekök görs enkelt med stenarna, läs mer, och det är ett perfekt projekt att snickra ihop av överblivet virke och annat material. Eller varför göra inte göra en grill, ett snyggt bord eller en bänk. Användningsområdena är lika stora som fantasin!

Här följer en film om att lägga marksten: