Under vinterhalvåret känner många husägare skräck då ett visst fönsterkuvert dyker upp i brevlådan – elräkningen. Hur kan man få ned de höga driftkostnaderna? Kan en kompletterande luftvärmepump vara en lösning?

Slog energipriserna hål på plånboken i vinter igen? Se till att det blir sista gången. En luftvärmepump är ett bra komplement till den dyra direktverkande elen. Luftvärmepumpar hittar du, till exempel, på http://www.sverigepumpen.se/.

Det finns många fördelar med luftvärmepump. Den genomsnittliga luftvärmepumpen sänker elkostnaderna med 30 till 40 procent. Den innebär inte heller lika stora installationskostnader som andra energisparande lösningar – och inga ödelagda tomter eller fula hål. Och är dessutom användbar som luftkonditionering under sommarhalvåret. Framtidsprognosen för luftvärmepumpen är mycket god, eftersom teknologin hela tiden förbättras och finslipas.

Vad ska man tänka på då man köper luftvärmepump?

När man väljer luftvärmepump är det bra att få en överblick av marknaden. Jämför erbjudanden och se till att hitta en luftvärmepump som passar just era behov. Det kan också vara en god idé att konsultera er kommunala energirådgivare.

Försök dessutom att ha en öppen och ärlig dialog med säljaren om vilken energiförbrukning ni har i ert hem. Annars är det inte möjligt för er att få en estemering av hur pumpen kommer att påverka era elkostnader som faktiskt överensstämmer med verkligheten. Det är, som alla vet, lätt att måla upp en bild av guld och gröna skogar om man är ivrig att sälja eller spara pengar.

Det är också viktigt att tänka på placeringen och skötseln av din luftvärmepump. Inför installationen är det bra att kartlägga värmespridningen i er bostad – en luftvärmepump fungerar som bäst i öppna planlösningar – eller då luften tillåts cirkulera mellan rummen och tillbaka till aggregatet. Se till att pumpen inte heller skyms av några stora möbler eller andra inskränkande föremål. Undvik också att placera värmepumpen i anslutning till köket, eftersom det kan leda till att fett och matos fastnar i den. Och att placera utomhusenheten på ett sätt som gör att kondensvattnet kan rinna ned i husgrunden, eller bildar halka på ytor ni ofta rör er på.

Regelbunden rengöring ökar pumpens prestanda och livslängd avsevärt. Då ska man först stänga av strömmen och ta bort skyddskåpan på inomhusenheten för att komma åt att rensa pumpens filter från damm och andra partiklar. Därefter rengör man försiktigt lamellerna bakom filtren, med ett rengöringsmedel som är speciellt avsett för detta ändamål, och spolar sedan av med vatten. Från pumpens utomhusenhet tar man bort löv och andra växtdelar. Det är också bra att lysa upp inuti pumpen och kontrollera att inget annat fastnat på insidan. Därefter torkar man bort eventuell smuts med en fuktig trasa.

Om ni använder pumpen som luftkonditionering när det är varmt samlas vatten i inomhusenheten – då är det viktigt att torka ur den med jämna mellanrum. Och om man känner sig osäker kring rengöring finns det alltid yrkesmän att vända sig till för hjälp.

Förhoppningsvis kan de här tipsen vara till hjälp för er i jakten på lägre elkostnader! Det finns trots allt roligare saker att lägga pengarna på än räkningar.