Med ett annat namn skulle matbordet kunna döpas till den mest ”sociala möbeln” i huset. Matbordet är inte bara ett centrum för familjemåltider, utan för diskussioner, umgänge med vänner, läxläsning och andra praktiska moment som hör livet till. Låt dig guidas vidare för att få mer information om bordstyper och material som får den sociala familjen att hitta det perfekta sociala bordet.

Om du är ute på spaning efter ett matbord har du hittat rätt. Oavsett om du sneglar åt ett mindre runt matbord, ett utdragbart bord eller ett pampigt matsalsbord för hela tjocka släkten, är det viktigt med en hög kvalité som står sig vid alla måltider, dukningar och dekorationer. Trots att samtliga av de toppklassiga matborden hos https://www.trendrum.se/matbord tillverkas av erkända leverantörer, kan det vara bra att få ett hum om vad man är ute efter först innan man slår till utan att blinka.

Olika materialval för matbord

Ett matbord är en investering på lång sikt och därmed utgör materialet en av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till vid ett köp. När du står där i valet och kvalet bör du först tänka på hur din familjesituation ser ut och hur frekvent er användning av matbordet är och hur den ter sig. Ord som du bär lägga vikt på vid materialval är maximal hållbarhet, slitstyrka och estetiska fördelar. Några vanligt förekommande matbordsmaterial är som följer:

  • Massivt trä
  • Laminat
  • Marmor och sten
  • Linoleum

Det bästa materialet för en barnfamilj

Alla ovanstående material har givetvis sina fördelar i alla avseenden, men för en barnfamilj rekommenderas laminat lite extra mycket. Det ger ett snyggt intryck men du slipper få hjärtsnörp för var gång som någon ställer ned ett glas i hög fart, råkar spilla eller råkar luta sig lite mot skivan. Laminat har nämligen en hög tålighet och står emot vätska, repor, ljus och stötar. Ett annat material som barnfamiljer tycker känns alltmer passande, är linoleum som har en mjukare yta. Det är också ljuddämpande, kräver lite underhåll och tåligt.

Marmor och massivt trä anses som lite mer lyxiga material som dessutom är oerhört vackra att beskåda. Matbord tillverkade av trä eller marmor kräver mer underhåll men står sig dock oerhört länge om det görs på rätt sätt. Dessa typer av bord lämpar sig bättre till ett par eller en familj med äldre ungdomar som vet hur man handskas med dem.

Fördelaktiga former för matbord

Förutom material är matbordets form en grundsten när man vill tänka praktiskt. Ovala, rektangulära, runda och fyrkantiga. Om du väljer ett runt eller ovalt matbord kan det vara en idé att köpa ett utdragbart bord med möjlighet att infoga en skiva om ni skulle få gäster. Då tar bordet inte upp plats i vardagslag, men anpassas efter olika situationer och måltider.

Glöm inte stolarna!

Ett dyrt matbord i all ära, men tänk för all del på att köpa till rätt stolar med rätt sitthöjd och en hög bekvämlighetsfaktor. Att sitta rätt är viktigt, eftersom man under arbetet och i skolan ofta sitter hopkrupen. Därför är behagliga matstolar ett måste för att samtidigt kunna njuta av måltiden. En bordshöjd på 74 cm bör ha en stol med sitthöjd 46 cm. Tänk på stoppningen i stolen. Om den är extra mjuk kan det påverka sitthöjden eftersom du sjunker ned. En fast stoppning gör ingen större skillnad. Dock är detta en smaksak för vad man själv föredrar.