3927274-burglar-opening-window-with-crow-barDet spekuleras kring olika säsonger när det är mer eller mindre inbrott men om det siffran stämmer är oklart. Vi ser en stor våg av inbrott runt om i hela landet och det handlar om att tjuven slår till när denne får tillfälle att göra det. Här följer tips på hur du kan göra för att minska risken för inbrott i sitt hem.

På sommaren rapporteras det ofta om att risken för inbrott blir större på grund av att man när det är varmt ofta lämnar fönster och dylikt på glänt, läs mer. Medans andra menar på att risken för inbrott i villor och andra bostäder ökar under månaderna november december. Vissa tjuvar föredrar höst och vinter, trots att mindre är bortresta i dessa tider än under sommaren. Denna information kan vara förvirrande, men faktum är att inbrotten är många överlag, förutom på det orter och platser i landet där många har larm och bra säkerhetsdörrar för tryggheten. Den geografiska variationen på vart inbrotten utförs är också stor där Stockholm, Västra Götaland, Halland och Skåne har stört andel inbrott, speciellt under de ovan nämnda mest utsatta perioderna. Men minskar ändå i Västra Götaland, skriver Metro.

Gör det svårt för tjuven

För det är precis det som det handlar om, att man ska göra det svårt och besvärligt för tjuven att ta sig in i din bostad. Man ska inte ha värdefulla prylar synligt och absolut inte lämna fönster och balkongdörrar på glänt. Även kommuner kan göra satsningar i otrygga områden genom att sätta upp kameror och ha ökad koll på säkerhet i allmänhet. Allt fler bostadsföreningar och områden ordnar grannsamverkan och installerar villalarm eller andra typer av larm i sina hem. Detta kan bero på att många är mer sårbara ekonomiskt, speciellt barnfamiljer. Under långa arbetsdagar och resor är man mer medveten om att huset är oskyddat, vilket påverkar att allt fler tänker mer på säkerhet och trygghet.

4 typer av tjuvar

Enligt en artikel från Villaägarnas Riksförbund kan man förenklat säga att det finns fyra typer av tjuvar som härjar mest i landet:

  • Organiserade ligor från Sydamerika och Östeuropa som reser till Sverige för att begå brott och sedan lämna landet.
  • Missbrukare som gör inbrott av drogrelaterade skäl.
  • Lokala kriminella gäng.
  • Kriminella gäng som förflyttar sig över landet med bil.