Om du blir bortbjuden ska du ha med dig present, oftast. Vad skiljer dessa tillfällen år och vad kan du ta med dig? Här ges tips på olika presenter för olika tillfällen.

Kanske söker du en present till dopet eller födelsedagen, då kan mer personliga ting passa utmärkt. Men vad ska du ha med dig om du blir bortbjuden på middag eller spontant besöker en vän?

När ska man ta med present och inte?

När du blir bjuden till folk överlag ska du ha med en present som uppskattning för att du blev inbjuden och för att de styr något, eller när man har något speciellt att fira. Oftast är det trevligt att ha med sig en present om man blir bortbjuden. Det kan till och med räknas som otrevligt att inte ha med sig en present till en middag. Det behöver inte vara något dyrt eller pråligt alls, bara nått symboliskt. Men det finns också tillfällen då du inte behöver ha med dig något, om du inte absolut vill. Ett sådant tillfälle är när du spontant besöker en vän och har vägarna förbi. Då kan det vara svårt att ha med sig något rentav. Blir du bjuden på fest i lokal eller på restaurang kan det vara knepigt. Om någon fyller år kan man ta med något litet, men absolut inte blommor då det är opraktiskt, tipsar Metro i en artikel. Eller så skickar du blommor hem till den som bjudit in innan eller efter.

Tips på gå bort presenter

Vad ska man ge till någon som man är bortbjuden? Här finns det massor av tips att ge. I en artikel från Damernas Värld tipsas det om flera saker, bland annat en lyxig handtvål, biobiljetter, ljusstake, en snygg kökshandduk, delikatesser och sällskapsspel av något slag. Det behöver inte alltid vara en flaska vin, blommor eller choklad, även om detta såklart alltid är kul att få.

Gör presenten själv

Gör en snygg burk som du fyller med godis eller kanske hembakta kakor för att ge bort.