När det kommer till boende har storstadsmänniskor en annan syn än vad landsortsbor har. Storstadsborna ser på boendet som en investering, medan landsortsborna köper sina hem för att de just vill bo där.

11025896-moderna-bostader

Varje år flyttar mängder av svenskar av olika anledningar. Vissa kanske har genomgått skilsmässa och behöver eget boende, andra kanske ska få ett till barn och behöver något större. Det finns mängder av anledningar till att man bestämmer sig för att köpa en ny bostad och flytta ifrån den gamla. Och anledningen kan faktiskt ha att göra med var i landet man bor. Det har nämligen visat sig att storstadsborna har en annan syn på boende än vad landsortsborna har.

Olika syn

På sverigesradio.se kan man läsa om en ny undersökning som visar på olika syn när det kommer till boende och bostadsköp, beroende på om man bor i storstad eller på landet. I undersökningen har man frågat 2 500 svenskar om hur de ser på sitt boende. Och dessa utfrågningar visar alltså på skillnader i attityden mellan de som bor i de tre storstäderna och de som bor i resten av landet. De som bor utanför storstäderna köper sina bostäder för att man helt enkelt vill bo där och man amorterar mycket mer utanför storstäderna för att man helt enkelt vill bli skuldfri och kunna bo i sin bostad länge. I storstäderna ser man istället på bostadsköpet mer som en investering eller ett sparande.

Olika diskussioner

På grund av den här skillnaden mellan landsortsbor och storstadsbor, blir konversationen kring middagsbordet annorlunda beroende på var man bor. I storstäderna pratar man om värdeökningen på bostaden och man pratar även om bostaden som ett kapital. Utanför storstäderna pratar man mer om vad man gillar med bostaden och hur man trivs där. En kvinna från Landshypotek Bank som intervjuas i artikeln säger att landsortsbor oftare har ett mer sunt sätt att se på sitt boende.

Förutom den här skillnaden finns det förstås även andra skillnader när det kommer till hur storstadsbor och landsortsbor ser på sitt boende. Några skillnader är:

  • Att storstadsbon försöker förhandla ner boräntan oftare.
  • Att boende utanför storstaden är mer benägna att öka bolånet för renovering.
  • Att storstadsbon oftare byter bank för att få ett bättre lån.