Nu är högsommaren här och den bjuder på värmerekord med höga temperaturer. Men även om de flesta tycker om värmen, kan den vara skadlig för hälsan. Det gäller att hålla sig sval när den värsta värmen ligger på.

solglasögon-sommar

Här om dagen varnade SMHI om rekordvärme och flertalet medier skrev om att en värmebölja nu sveper genom landet. Värmeböljan förväntas hålla i sig i ett par dagar och ge temperaturer på upp över 30 grader på vissa håll. På grund av att det väntas bli så hög värme och att den kommer att hålla i sig i några dygn, varnar man personer som kan ligga i riskzonen för att få hälsan påverkad av värmen. Detta gäller framförallt äldre personer, spädbarn och små barn. Men även personer som har kroniska sjukdomar, som arbetar i en ansträngande miljö eller som tar läkemedel som påverkar kroppens reglering av värme.

Tips i värmen

Man ger på flera håll råd och tips till dessa personer om vad de ska göra för att bevara hälsan i värmen. Självklart kan alla andra också lyssna på dessa tips eftersom det kan vara påfrestande på de flesta att vara i värmen. Några av de tips som man ger är:

  • Att hålla koll på inomhustemperaturen och försöka hålla nere den så mycket som möjligt.
  • Att dricka en massa och inte vänta till dess att man är törstig. Men att undvika drycker som innehåller alkohol eller som är söta.
  • Att ordna svalka med exempelvis en kall dusch och löst sittande kläder.
  • Att ta det lugnt och undvika fysisk ansträngning under de varmaste timmarna på dygnet. Läs mer.

Bra med markiser

Ytterligare ett ovärderligt tips är att ordna en sval miljö hemma med hjälp av gardiner persienner och markiser. Det kan vara värt att investera i ett par breda markiser för att verkligen få skugga och svalka i hemmet. Här kan man läsa om att markiserna inte bara skyddar mot solen, utan att de även kan vara ett bra regnskydd när värmeböljan är borta och det vanliga svenska sommarregnet är framme. Markiserna fungerar alltså inte bara i en typ av väder. De ger skydd i de flesta väderlägen.