September och oktober är de bästa månaderna att förbereda trädgården inför vintern. Då är det bra att använda rätt redskap för att arbetet ska bli smidigare och gå fortare.

Innan du börjar fixa din trädgård kan du besöka en butik som är expert på trädgårdar eller googla på nätet efter en sida där du kan få svar på dina eventuella frågor.

Om du inte redan tagit in dina pelargonier är det hög tid att göra det nu, ingen vet när den första frosten kommer. Ta bort alla gula blad och döda blommor och sätt pelargonierna i en kruka med ny, fräsch jord. Låt dem stå svalt och när våren kommer planterar du ut dem igen. Under tiden plantera gärna i trädgården nya växter som tål vinter och kyla. Exempel på en sådan växt är ljung, som numera finns att köpa i många olika färger. Plantera de nya växterna i större grupper tillsamman med en ljusslinga, då lyser det upp vackert i mörkret. När det gäller själva trädgården får du lite bra enkla tips här nedan.

  • Det ska kännas roligt att städa i trädgården och det bästa sättet är att använda bra redskap. Ha gärna en skottkärra eller en stor korg där du samlar avfall och frukter som ramlat ner från träden.
  • På hösten är det även dags att plantera tulpan- och hyacintlökar som kommer upp på våren.
  • Det bildas också en hel del mossa i gräsmattan under hösten och då är det bra att strö ut mossmedel. Kratta därefter gräsmattan ordentligt.

Så avslutar du bäst höststädningen

Det är även bra att passa på att beskära buskar och träd samtidigt som du städar. Gödsla och ge växterna näring, då överlever de vintern bättre. När du sedan har plockat undan efter dig och slängt avfallet i komposten, bör du gräva upp den och vattna ordentligt. När allt är färdigt sätt dig i trädgården med en kopp kaffe och känn dig stolt över det du har åstadkommit.