Du som har husdjur vet hur väl de behöver vara utomhus i friska luften, precis som oss människor. Om du dessutom skulle ha en kennel och vara ägare till många hundar eller katter, så kräver myndigheterna att du faktiskt har en utomhusplats med vissa mått så att alla djur kan ströva fritt ett tag och leka av sig.

En uteplats för djur måste följa vissa regler och dessutom kräver det en händig snickare som kan snickra ihop den lilla inhägnaden på bra premisser. Det gäller att allt ska vara stabilt och säkert så att ingen av djuren kan smita ut. Med verktyg som https://sandbergsjarn.se/marken/makita/ kan du fixa till den bästa utomhusburen till dina pälsklingar.

hundgård med hundVad säger lagen?

Det finns färdiga inhägnader att köpa till djur, men det kan också vara lite roligare och mer kreativt att bygga sin egen. Dock måste du gå in på Jordbruksverkets hemsida för att se vilka regler som gäller för olika djur. En vanlig hundgård måste till exempel uppfylla vissa krav så att alla individer kan leka utan att inkräkta på någon annan. Det måste även finnas en liten upphöjning så att en eventuell dräktig tik kan lägga sig tillrätta och vara för sig själv, utan att ha andra hundar drällande omkring sig.

Att låta merparten av inhägnaden vara i skuggan är också något som är ett strikt krav eftersom solens strålar både kan skada och göra så att djuren får värmeslag.

Tips när du inrättar en inhägnad för djur

Förutom de ovanstående aspekterna som gäller rent lagmässigt för att dina djur ska må bra, så finns det även andra saker som är rent väsentligt för byggmästaren. Att välja rätt plankor och material som står emot väta, fukt och vind är avgörande för hur länge rastgården eller inhägnaden ska hålla sig i gott skick. Var också säker på att ta rätt verktyg så att jobbet blir korrekt utfört. Hammare och spik i all ära men ibland kan du behöva grövre utrustning för att jobbet ska gå fortare och dessutom komma ut med ett bra resultat. Kika mer på Sandbergs Järn så får du fler tips och ett bättre hum om vad som finns.