Här kan du läsa om hur du får den bästa belysningen hemma! I det stora hela handlar det om att använda olika typer av lampor, placera och rikta dem rätt, samt att anpassa belysningen för rummet i fråga och aktivitet som ska ske där. Så belyser du i arbetsrum, vardagsrum och kök.

Belysning och olika lampor är inte bara en snygg inredningsdetalj, de ska vara praktiska också. Rätt ljus kan göra stor skillnad för de vardagliga sysslorna och skapar en mysig känsla till hemmet. Lamporna du behöver finns på www.lampgallerian.se.

Bländfritt och smart ljus

På detta område finns det hur mycket tips som helst att ge, och till att börja med blir det endel allmänna belysningstips som du får ta del av. När det kommer till arbetsbelysning, för till exempel arbetsrummet, datorrummet eller pysselrummet, gäller det att ljuset är koncentrerat, men ändå bländfritt, tipsar Skönahem om i en artikel. Där tipsas det även om att arbetsbelysning ska kunna ställas in på olika sätt och att det, förutom arbetslampan, behövs en armatur i rummet som lättar upp kontrasterna. Om du dessutom har en golvlampa i rummet så kan den användas som belysning för hela rummet, om du inte vill ha en bordslampa. Här är fler belysningstips, som Råd& Rön ger på sin sajt:

  • Dimmerljus kan öka mysfaktorn i alla rum.
  • Fem till tips ljuspunkter är lagom för ett rum, beroende på dess storlek.
  • Variera belysningen så gott det går. Ha lite belysning när det naturliga ljuset är starkt, och starkare när det börjar mörkna.

Köksbelysningen kan vara lite knepig

Det är egentligen samma princip i alla rum som gäller, och då menas alltså principen om att man ska anpassa belysningen efter rummets förutsättningar och tänkt aktivitet. I Köket är det extra viktigt med bra belysning, samtidigt som det ska vara anpassat för mysiga middagar. I en artikel från Elle tipsar man där om att satsa på en stark allmänbelysning, men att komplettera med mindre mysbelysning. En stor lampa i taket, mindre på bord, sideboards och i fönster, sen är du hemma.